fbpx

Здраве и красота
за всеки и завинаги!

Поръчка над 150 лв. и под 20 кг. БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА! до офис на Спиди

ОСТЕОПОРОЗА И КОЛАГЕН

Остеопороза и колаген – едно от най-честите заболявания  на костите е остеопорозата. С времето костите изтъняват и губят своята плътност. Това се дължи на нарушаването на колагеновата матрица и води до намаляване на костната плътност и до значително увеличаване на риска от костни счупвания.

                Заболяването е наричано “тихия враг”, тъй като често протича без каквито и да било симптоми и обикновено се открива след леки падания, при които се развиват сериозни фрактури. Заболяването се наблюдава при двата пола, но по-често страдат жените след преминаване през менопауза.
   Основните съставки, без които изграждането на костите е невъзможно, защото имат основно участие в структурата им, са колаген, витамин D, калций и магнезий, цинк и фосфор, които създават здравина и твърдостта на костите. Друг важен компонент от костната структура са живите костни клетки, които заместват отслабените участъци в тях.

Остеопороза и колаген

  Заболяването се развива, когато се наруши балансът между разграждане на костта и нейното възстановяване с нова костна тъкан. Младите хора образуват повече костна тъкан , отколкото губят такава.Това води до резултат на кости с висока плътност, които достигат определен критичен праг, наречен пикова костна маса. Този процес е от изключителна полза в тази и в напреднала възраст. Колкото по-голямо количество костна маса е натрупано по време на растежа, толкова по-малка е вероятността от развитие на остеопороза  в напреднала възраст. Поради тази причина се приема, че превенцията на заболяването  и правилното хранене от ранна детска възраст са изключително важни за предпазване и развиване от остеопорозата.

ПРИЧИНИ ЗА ОСТЕОПОРОЗА

Факторите за развитие на остеопороза не са малко, някои от тях не могат да бъдат избегнати. Най-честата причина за заболяването при жените е състоянието на менопауза или ранна менопауза, при която се наблюдава най-разпространеният вид остеопороза със счупвания на китките, гръбнака и тазобедрените кости. Други фактори за развитие на болестта са: захарен диабет, ревматоиден артрит, хронични чернодробни и бъбречни заболявания, продължително лечение с кортикостероиди, тереоидни хормони, антиепилептични лекарства, и не на последно място причина е и наследствеността.

ХРАНИ, ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ, КОИТО НИ ПРАВЯТ ПО-ЗДРАВИ

За нашето нормално развитие и развитието на костите ни, се нуждаем както от балансирана храна – богата на белтъчини, мазнини и въглехидрати, така и от витамини, и минерали. Здравословното и балансирано хранене е изключително важно за осигуряването на силни и здрави кости във всеки етап от живота ни.

    Протеини (белтъчини) – Протеините могат да се набавят както с храната, така и с хранителни добавки. В храната се съдържат както в продукти от животински произход, така и в храни от растителен произход. Те спомагат за натрупването на костната маса през детството и юношеството, и спомагат за запазването й при възрастните хора.

Важните протеини, без които костите биха били крехки и чупливи са колаген, гликопротеини и протеогликани. Те се синтезират в организма от клетки: фибробласти и хондроцити. От важните протеини колагенът има най-голямо значение за костите и свързващите тъкани – сухожилия, костни хрущяли и лигаменти.
    Приемът на белтъчини е изключително важен за запазване на количеството костна маса и нейната здравина през целия живот на човека, като предотвратява риска от бъдещи фрактури. 

Основните витамини и минерали, които подпомагат костното здраве са:

    Цинк– цинкът участва в структурата на костите и в процеса на минерализацията им. Най-богати на цинк храни са: червеното месо, птичето месо, пълнозърнестите храни, варивата и бобовите растения.

Магнезий – магнезият участва в минерализацията на костите. Съдържа се в бобовите растения, зелените зеленчуци, семената, ядките, нерафинираните зърнени храни и рибата.     Витамин D – също може да бъде приеман с храната и под формата на хранителна добавка. Храните богати на витамина са: сьомга, сардина и скумрия, яйца, черен дроб; обогатени на витамин D са  млечните продукти и зърнените храни.

  За да се ограничи риска от възникване на остеопороза профилактиката трябва да започне по-отрано. Най-важното в изграждането на една профилактична програма е тя да включва всички елементи, които имат доказан ефект върху костите. Намаленото физическо натоварване или липсата на такова ускорява загубата на минерали и отслабва костите. Тютюнопушенето, консумациярта на кафе и алкохол потискат синтеза на ново костно вещество и увеличават загубата на калций. Недостатъчния прием на храни, богати на белтъчини, фосфор, цинк, витамин D, витамин С, калций и магнезий ускоряват процеса на костна загуба.

Продукти

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Успешно се абонирахте!