fbpx

Здраве и красота
за всеки и завинаги!

Поръчка над 150 лв. и под 20 кг. БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА! до офис на Спиди

Микробиом – част I

Микробиом

Mикробиом използваме най-общо за наименованието на чревната ни микрофлора. Човешка Микробиота е цялата съвкупност от различни микроорганизми, които обитават човешкото тяло, а микробиом – пълна генетична информация, която носят те.

Холандският натуралист Антони ван Льовенхук, в края на 17-ти век, любопитно решава да изследва зъбната си плака през микроскоп. На предметното стъкло той открива един необятен свят, съставен от различни по вид малки клетки – „които се движат“. Никой, дори и самия той не е очаквал, че само след няколко века, трилионите разнообразни микроорганизми, които са част от съществуването ни и към днешния ден ще бъдат известни като микробиом и ще бъдат сред най-дискутираните области на медицината и биологията.


В днешно време все повече осъзнаваме значимостта на човешката микрофлора/ микробиом/ за нашето здравето и това води до наистина мащабни изследвания в тази сфера.


Хората сме многообразие от микроорганизми. В нашето тяло съществуват над 100 трилиона клетки. Те са на различни вируси,бактерии, дрожди, архибактерии и др. Съществуват и до 20 милиона техни гени. За да направим сравнение гените на човек са едва 20 000, а клетките само 10 трилиона. Теглото им е 2,5 килограма, т.е. 2 пъти повече отколкото тежи мозъка на човек.
Известно е отдавна, че група микроорганизми, които са наречени патогени, причиняват множество тежки инфекциозни болести. Микроорганизмите, които са част от нашата нормалната флора, при определени условия могат да предизвикат болестни състояния от различен вид – те са наречени „условно патогенни“. В последните години се натрупаха много доказателства, че доста от микроорганизмите, които обитават човешкото тяло, оказват важна роля за да се поддържа добро човешко здраве и благополучие.


Ние се сдобиваме с нашата уникална за всеки микробиота още от самото си раждане. Тя се променя в зависимост от начина на живот на съответния индивид, възрастта, здравословното състояние и т.н.


Всички тези микроорганизми имат разнообразни функции в организма ни. Те подпомагат правилната дейност на имунната ни система, храносмилането и усвояването на храната и дори от тях зависи различното ни настроение. А благодарение на нас те получават добра среда за живеене и изхранване.
Балансът между тези взаимоизгодни отношения е много крехък и лесно може да бъде разрушен. На полезните функции на различните бактерии благодарим за да се поддържа равновесие между добри и болестотворни бактерии. Когато този баланс се наруши, е възможно да се отключат различни хронични заболявания и опасни инфекции.
Микробиомът е съставен от 4 популации микроорганизми, които се намират:
• в стомаха,дебелото черво и тънките черва,
• върху кожата,
• в устната кухина,
• във вагината и уриналния тракт.
За най-важни за доброто ни здравословно състояние се считат бактериите в червата. Затова и повечето изследвания са насочени към тях и се използват доста пробиотици за поддържане на добра чревна флора.

Микробиом 1
Човешки микробиом

Продукти

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Успешно се абонирахте!